
Noua generatie Mazda3 MPS a fost lansata oficial in Europa
MazdaNoua generaţie Mazda3 MPS, model de referinţă al constructorului japonez şi unul dintre cele mai puternice autovehicule sport din clasa sa, se prezintă cu un design dinamic şi agresiv. Modelul moşteneşte de la predecesorul său o versiune evoluată a performantului motor MZR 2,3 litri DISI turbo.
Prin intermediul implementării unei tehnologii unice Mazda – "single-nanotechnology" – şi al optimizării propulsorului, noua Mazda3 MPS respectă reglementările euro V, fără a face niciun compromis în ceea ce priveşte sportivitatea. Noua Mazda3 MPS este disponibilă în România la un preţ de 26.290 de euro (cu toate taxele incluse).
La exterior, noul model păstrează atributele sportive al versiunii clasice, potenţând componente precum spoilerul frontal în cinci puncte prin elemente specifice MPS. În premieră, Mazda3 MPS prezintă o priză de aer poziţionată în centrul capotei, aceasta contribuind atât la aspectul agresiv al vehiculului, cât şi la creşterea eficienţei sistemului de răcire.
Partea frontală este redesenată, spoilerul, grila radiatorului, farurile şi aripile atribuindu-i noii versiuni un aer atletic. Pasajele roţilor adăpostesc jante de aliaj noi, de 18 inchi, cu un design 3D, similar modelului RX-8. Partea din spate integrează lămpi cu LED-uri, un spoiler de mari dimensiuni care asigură un nivel superior de stabilitate la viteze ridicate şi un sistem de evacuare cu două ţevi de eşapament sport.
Designul aerodinamic al noii generaţii a facilitat obţinerea unui coeficient de rezistenţă la înaintare de 0,32, noua Mazda3 MPS fiind astfel unul dintre cele mai aerodinamice modele din clasă.
Interiorul noii Mazda3 MPS este o combinaţie unică între sportivitate şi ergonomie. Pasagerii din faţă beneficiază de confortul scaunelor sport, cu tapiţerie parţial de piele, care asigură un suport lateral şi lombar foarte bun. Comenzile sunt dispuse ergonomic, fiecare element fiind regăsit intuitiv, în timp ce schimbătorul de viteze este poziţionat mai sus şi mai aproape de şofer.
Consola centrală integrează două ecrane LCD care oferă informaţii despre sistemele de navigaţie, audio şi de climatizare, acestea fiind poziţionate în partea superioară a bordului pentru o vizibilitate crescută. Pasagerii vor recunoaşte cu uşurinţă interiorul noului model, acesta integrând indicatoare de bord personalizate MPS şi inserţii şi cusături de culoare roşie la nivelul bordului, al tapiţeriei scaunelor şi al portierelor.
Confortul este sporit de sistemul audio Bose® cu 10 difuzoare şi de opţiunea de conectare prin Bluetooth atât a telefoanelor mobile, cât şi a altor dispozitive portabile multimedia compatibile. De asemenea, în echiparea standard a noii Mazda3 MPS este inclus şi sistemul de acces şi pornire fără cheie.
Propulsorul turbo de 2,3l permite noii Mazda3 MPS să accelereze de la 0 la 100 de km/h în 6,1 secunde şi să atingă o viteză maximă de 260 de km/h. Motorul dezvoltă 260 CP şi un cuplu maxim de 380 Nm în condiţiile unui consum de combustibil rezonabil şi respectând reglementările euro V. Unul dintre elementele care a influenţat pozitiv consumul şi nivelul emisiilor este catalizatorul unic Mazda ce integrează tehnologia "singe-nanotechnology" şi utilizează mai puţin metal preţios pentru procesul de filtrare. O contribuţie semnificativă au avut şi performanţele aerodinamice şi direcţia asistată electric. Inginerii Mazda au optimizat şi modul în care forţa motorului este transmisă roţilor, astfel încât fenomenul de "torque steer" a fost redus la maxim.
Siguranţa noii versiuni Mazda3 MPS este sporită de caroseria de nouă generaţie, care înglobează cu 17% mai mult oţel dur-aliat faţă de versiunea anterioară, precum şi ranforsări speciale. Alături de noile jante de aliaj, noul model beneficiază de discuri de frână mai mari pentru roţile din faţă (32 de cm), precum şi de anvelope Dunlop proiectate special pentru acest vehicul.
O listă considerabilă de sisteme electronice echipează standard Mazda3 MPS. Printre acestea se regăsesc asistenţa electronică a frânării, ABS, 6 airbag-uri, controlul dinamic al stabilităţii (DSC), faruri adaptive cu lămpi bi-xenon(AFS), senzori de monitorizare a presiunii în pneuri, sistemul de monitorizare a lateralului şi părţii din spatele autovehiculului (RVM), sistemul de semnalizare a frânării de urgenţă (ESS) şi senzori de parcare.