
Ford, cel mai puternic constructor auto american
FordConstructorul auto american Ford Motor este, in prezent, in masura sa pretinda locul de lider pe piata auto americana, loc pe care nu l-a mai detinut dupa epoca legendarului Model T, transmite Reuters.
Ocupantul permanent al locului secund dupa ce in anii 1920 General Motors a preluat pozitia de lider pe piata auto americana, Ford este in prezent cel mai puternic din cei trei mari constructori auto americani intr-o perioada in care toti cei trei giganti de la Detroit incearca sa obtina ajutoare guvernamentale. Ford Motor a anuntat ca nu are probleme de lichiditati pe termen scurt, insa doreste sa aiba acces la o linie de credit de noua miliarde de dolari in cazul in care rivalii sai (GM si Chrysler) vor intra in colaps.
"Principalul risc pe termen scurt pentru Ford este falimentul GM", a declarat directorul de la Fitch Ratings, Mark Oline. Congresul SUA s-a pus luni seara de acord asupra unui text de lege referitor la acordarea unor credite de 15 miliarde de dolari pentru sectorul auto. "Asa cum am spus Congresului, Ford este intr-o pozitie diferita. Nu ne confruntam cu probleme de lichiditati pe termen scurt si nu vom incerca sa obtinem un credit punte pe termen scurt", a anuntat grupul Ford intr-un comunicat.
Unul dintre motivele pentru care Ford este intr-o pozitie buna este si faptul ca firma s-a imprumutat masiv in 2006, intr-o perioada in care piata creditului era inca deschisa. Atunci Ford a primit imprumuturi de peste 23 miliarde de dolari prin ipotecarea majoritatii activelor sale. De asemenea, Ford si-a vândut recent cele trei marci de lux, Jaguar, Land Rover si Aston Martin, si a vândut o parte din participatia pe care o detinea la constructorul auto japonez Mazda Motor Corp.
Zilele trecute Ford a anuntat ca are de gând sa vânda divizia suedeza Volvo, ultima componenta a diviziei Premier Auto Group. Ford sustine ca nu are nevoie de un plan federal de salvare decât in situatia in care unul din rivalii sai intra in colaps. În acest caz va avea nevoie de o linie de credit de noua miliarde de dolari. În plus, in cazul in care situatia de pe piata se inrautateste, Ford ar putea avea nevoie de pâna la 13 miliarde de dolari. În vara anului trecut, Ford Europe a cumparat de la statul român, reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 72,4 la suta din actiunile Automobile Craiova pentru care a platit suma de 57 de milioane de euro.
Material furnizat de Agentia de Presa AGERPRES