Constructorul american Ford, care a preluat anul trecut compania Automobile Craiova, va ~ beneficia de un ajutor de stat in valoare de 17,5 milioane de ~ euro in acest an, daca va realiza investitii de 110 milioane euro ~ pentru productia de automobile, ...

transport caini, transport catei, transport caini international, transport catei international, transport pisici, transport pisici international, transport animale, transport animale de companie, transport caini anglia, transport caini germania, transport caini olanda, transport caini franta, transport caini belgia, transport caini pret, transport pisici germania, transport pisici anglia, transport animale anglia, transport animale germania, transport caini romania
Masina saptamanii Fiat Tipo in Romania - pret de la 10.990 Euro, TVA inclus Fiat Tipo in Romania - pret de la 10.990 Euro, TVA inclus

Importatorul Auto Italia a început comercializarea noului sedan din gama Fiat în România, prin cele 36 de centre din reteaua de distribuitori autorizati. Fiat Tipo porneste de la 10.990 Euro (TVA inclus) si beneficiază de o versiune

citeste mai mult

Partener Piese Auto:

Partener Piese Auto

Interviul saptamanii Obiectivul Mazda in Romania - cresterea nivelului de calitate al vanzarilor si serviciilor - interviu cu Cristian Rigu, Country Manager Mazda in Romania Obiectivul Mazda in Romania - cresterea nivelului de calitate al vanzarilor si serviciilor - interviu cu Cristian Rigu, Country Manager Mazda in Romania

Influentate de spiritul Zoom-Zoom, automobilele Mazda se diferentiaza prin design si motorizare inspirate de conceptul sport. Cristian Rigu, Country Manager Mazda in Romania, a vorbit despre pozitionarea Mazda pe piata auto din Romania si despre

citeste mai mult
Ford ar putea primi un ajutor de stat de 17,5 milioane euro in 2008

Ford ar putea primi un ajutor de stat de 17,5 milioane euro in 2008

Ford

Constructorul american Ford, care a preluat anul trecut compania Automobile Craiova, va beneficia de un ajutor de stat in valoare de 17,5 milioane de euro in acest an, daca va realiza investitii de 110 milioane euro pentru productia de automobile, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta publicat pe pagina de Internet a Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

Valoarea totala a ajutorului de stat de care va beneficia Ford pana in 2012 se ridica la 143 milioane euro in echivalent lei. Ajutorul este conditionat de efectuarea unor investitii de 600 milioane euro de catre beneficiar. Din suma totala a ajutorului de stat, 94,45 milioane euro va fi acordat, in perioada 2008 - 2012, pentru productia de automobile, iar 48,55 milioane lei pentru productia de motoare.

Ajutorul pentru productia de automobile este conditionat de investitii de 494 milioane euro in acest sector realizate de constructorul american pana in 2012. Potrivit proiectului de act normativ, Ford va restructura productia de automobile existenta in cadrul societatii de la Craiova, va schimba fundamental procesul de productie si va extinde semnificativ instalatiile existente si capacitatea de productie.

Cele doua linii de productie vor avea o capacitate tehnica de 300.000 de automobile pe an. Ajutorul de stat pentru productia de motoare va fi acordat incepand din 2010 si este conditionat de investitii de 181 milioane euro in domeniu. Investitiile vizeaza dezvoltarea si modernizarea facilitatilor existente, inclusiv crearea unei noi linii de productie, astfel incat sa se ajunga la o productie de 300.000 motoare pe an.

De asemenea, Ford nu va comercializa niciun motor produs la Craiova in afara grupului, inca cinci ani de la data finalizarii investitiilor. Ajutorul de stat va fi acordat sub forma unei rambursari partiale a cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarul ajutorului. Potrivit actului normativ lansat in dezbatere, in cazul in care Ford va devansa sau va amana investitii de peste 50 milioane lei pentru o perioada mai mare de sase luni, constructorul american trebuie sa instiinteze Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

La sfarsitul fiecarui an investitional, pe langa analiza furnizorului in baza documentelor fiananciar-contabile si a verificarii la fata locului, se va realiza o auditare independenta externa pentru operatiunile financiar-contabile, cele tehnic-operationale si pentru certificarea faptului ca achizitiile efectuate au fost realizate in conditii de piata. Comisia Europeana a autorizat, la sfarsitul lunii aprilie a acestui an, un ajutor in valoare de 143 milioane euro pe care autoritatile romane intentioneaza sa-l acorde firmei Ford pentru productia de vehicule si motoare la Craiova, apreciind ca masura respectiva este compatibila cu dispozitiile Orientarilor privind ajutoarele regionale 2007-2013 si in special cu normele privind proiectele de investitii mari.

Anterior, Comisia Europeana a analizat vanzarea activelor societatii Automobile Craiova catre Ford in contextul dispozitiilor privind ajutoarele de stat si a adoptat o decizie la 27 februarie 2008 potrivit careia ajutorul legat de privatizare in valoare de 27 milioane de euro era considerat ilegal si incompatibil si trebuia returnat.

La sfarsitul lunii iunie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat ajutorul de stat pe care trebuia sa il recupereze in cazul privatizarii SC Automobile SA Craiova, suma ridicandu-se la 27,567 milioane euro. In vara anului trecut, Ford Europe, divizia europeana a celui de-al treilea mare producator mondial de autovehicule, a cumparat de la statul roman, reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 72,4% din actiunile Automobile Craiova pentru 57 de milioane de euro.

Americanii de la Ford s-au angajat sa dubleze numarul angajatilor de la Craiova, de la 3.900 in prezent la 7.000 - 9.000 de persoane si sa investeasca un miliard de euro in Romania pana in 2011. Oficialii Ford au anuntat ca 90% dintre masinile produse la uzina de la Craiova vor fi exportate. Automobile Craiova are un capital social de circa 12,5 milioane de euro.

Statul roman detine, in mod indirect, controlul asupra Automobile Daewoo Craiova, prin intermediul Automobile Craiova, la care este actionar majoritar. La sfarsitul lunii august 2006, statul roman a cumparat pachetul de 51% din actiunile Automobile Daewoo Craiova detinut de compania coreeana Daewoo Motor Co, pentru 60 de milioane de dolari.

Material furnizat de Agentia de Presa AGERPRES

Cititi mai multe articole din arhiva SMARTauto
Stiri auto dupa marca
Alfa Romeo
Audi
BMW
Cadillac
Chevrolet
Citroen
Dacia
Dodge
Fiat
Ford
Great Wall
Honda
Hummer
Hyundai
Jaguar
Jeep
Kia
Lancia
Land Rover
Lexus
Maserati
Mazda
Mercedes Benz
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Saab
Seat
Skoda
Smart
SsangYong
Subaru
Suzuki
Toyota
Volkswagen
Volvo